Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht
Zevenaar
Wandel- en fietstocht
Wat is het ?
Midwinterhoorntocht Zevenaar     Een wandel- en fietstocht langs negen bijzondere locaties in Zevenaar en omstreken. Er is keuze uit een lange route (12 km) en een korte route (6 km). Indien gewenst kan de tocht ook met de auto gereden worden. Onderweg staan er midwinterhoornblazers, en zijn er diverse activiteiten georganiseerd. De fietstocht slingert zich door een gebied met uitgestrekte akkers en weiden en hier en daar kleine boscomplexen. Her en der verspreid in het landschap liggen de karakteristieke boerderijen. Al met al een oase van rust, die zeker ook in de winter zijn bekoringen heeft. De midwinterhoornblazers staan over de hele route op verschillende plaatsen opgesteld. Afwisselend in het prachtige Liemerse landschap en op markante punten beoefenen de blazers hun hobby (in de nabijheid van een vuurkorf, die voor de nodige warmte zorgt). Door te luisteren naar het geluid kan de route al worden gevolgd, uiteraard zijn routebeschrijvingen beschikbaar. Al fietsend wordt men verrast door allerlei activiteiten. Op meerdere locatie's wordt gratis glühwein verstrekt.
Datum, tijd, startplaatsen en kosten
De midwinterhoornwandel- en fietstocht zal in 2018 gehouden worden op zondag, 30 december 2018 . Er kan gestart worden vanaf 11.00 uur tot 13.00 uur. Starten is mogelijk op twee verschillende locatie's: bij Filmhuis Zevenaar, Wittenburgstraat 14, Zevenaar, en bij Landgoed Halsaf, Beekseweg 2 in Babberich. Einde van de fietstocht is om 15.00 uur. Deelname aan de midwinterhoorntocht is geheel gratis.

N.B. Deelname aan de tocht is geheel op eigen risico.
Aan deze toeristische wandel- en fietstocht is geen enkel wedstrijdelement verbonden.
Leef alle verkeersregels ten allen tijden goed na.
Route 2018
Aan de route voor 2018 wordt door de organisatie nog volop gewerkt, in samenwerking met de locatie's. Zodra de route bekend is zal deze hier op de website worden vermeld.
Route 2017
Met behulp van de volgende links kan er een overzicht van de lange route (circa 12 km) en van de korte route (circa 6 km) van de tocht in 2017 geopend worden:

Midwinterhoorntocht Zevenaar      Midwinterhoorntocht Zevenaar

Er was in 2017 keuze uit een lange route (12 km) en een korte route (6 km). De route kan zowel gewandeld, gefietst als met de auto gereden worden. Er kan gestart worden bij Filmhuis Zevenaar, Wittenburgstraat 14, Zevenaar, en bij Landgoed Halsaf, Beekseweg 2 in Babberich. Bij de vertrekpunten worden gratis routebeschrijvingen uitgedeeld. De route wordt zowel linksom als rechtsom afgelegd, zodat de bezoekers verspreid worden over de locatie's. Op de routebeschrijving is een tegoedbon afgedrukt, waarmee tijdens de Midwinterhoorntocht bij Stadsbrouwerij Wittenburg voor € 1,00 één proefbiertje naar keuze per persoon kan worden gedronken.

In de interactieve kaart hieronder, kan de route van de tocht van 2017 worden bekeken. De kaart kan worden versleept en worden in- en uitgezoomd. Er kan ook worden geklikt op een locatie, dan worden een foto en de uitleg over die locatie getoond. Met behulp van deze interactieve kaart, kunnen de deelnemers ook onderweg tijdens de tocht op hun smartphone of tablet de route checken, of bijzonderheden opvragen. Met het symbool van het vierkantje rechtsboven kan de kaart ook in een groter venster geopend worden.

Locatie's 2017
De locatie's van de route voor 2017 waren als volgt: Op de meeste locatie's zijn leuke activiteiten georganiseerd. Op bijna alle locatie's wordt u verwelkomd door het geluid van de midwinterhoorn.

1. Filmhuis Zevenaar, Wittenburgstraat 14, Zevenaar. Vanuit dit punt kan er gestart worden met de tocht (eerste startpunt). Er worden gratis routebeschrijvingen uitgedeeld. In het Filmhuis wordt een film vertoond, met oude beelden van Zevenaar.

Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

2. Stadsbrouwerij Wittenburg, Markt 7, Zevenaar. Bij de brouwerij is tijdens de Midwinterhoorntocht - op vertoon van de tegoedbon, die afgedrukt is op de routebeschrijving - voor € 1,00 één proefglaasje bier naar keuze per deelnemer (alleen voor deelnemers vanaf 18 jaar) te verkrijgen. Buiten bij de brouwerij wordt een demonstratie gegeven over het zelf bouwen van een midwinterhoorn.

Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

3. Ontmoetingskerk van de Protestantse Gemeente aan de Markt in Zevenaar. Hier zal de rode loper voor ons worden uitgelegd. Er worden diverse activiteiten georganiseerd: zingen, dansen en het bespelen van het kerkorgel.

Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

4. Molen de Buitenmolen, Molenstraat 65, Zevenaar. Ook bij de Buitenmolen worden diverse activiteiten georganiseerd, is eten en drinken verkrijgbaar, en wordt er muziek gemaakt. De Buitenmolen in Zevenaar is een torenmolen, die waarschijnlijk rond 1540 gebouwd moet zijn. De molen zal ook in bedrijf zijn. Deze molen wordt wekelijks door een vrijwillige molenaar in bedrijf gesteld.

Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

5. Buitengoed de Panoven, Panovenweg 18, Zevenaar. Buitengoed de Panoven is een voormalige dakpan- en steenfabriek uit 1850 en is nu omgetoverd tot een goed bewaard industrieel erfgoed. De voormalige fabriek kent een unieke zigzagoven, de laatste zigzagoven van heel West Europa die nog in tact is gebleven. Tot 1924 werden op de Panoven vier producten gebakken: dakpannen, tegels, drainagebuizen en bakstenen. Na 1924 is het hoofdproduct een ambachtelijke baksteen geworden voor de particuliere huizenmarkt.

Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

6. Sterrewacht Corona Borealis, Breulylaan 3, 6905 DZ Zevenaar. Aan de oevers van de Breuly, het donkerste deel van Zevenaar, hebben we zes jaar geleden met medewerking van de Gemeente Zevenaar onze sterrenwacht daar mogen neerzetten. 's Avonds, als het donker en helder is, onthuld zich boven het natuurgebied De Gelderse Poort een ander deel van de natuur: de sterrenhemel, waarvan de grens eindeloos is. We stellen onze sterrenwacht op Tweede Kerstdag graag open. Er is bij ons gelegenheid om de telescoop te bekijken en een korte presentatie te volgen over het zonnestelsel. Op de veranda kunt u kijken naar een demonstratie Midwinterhoorn maken. Er is een gelegenheid om naar Mars of naar Venus te gaan (het toilet te bezoeken). Kinderen mogen een bouwplaat meenemen voor het bouwen van een zonnewijzer. Er is koffie en thee en frisdrank aanwezig.

Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

7. Martinuskerk Oud Zevenaar, Kerkweg 2, Oud Zevenaar. De kerk is tijdens de tocht geopend. In de St. Martinuskerk in Oud Zevenaar staan de meest ervaren midwinterhoornblazers. Zij weten hoe met de goede akoestiek in de kerk moet worden omgegaan. Het midwinterhoornblazen in de Martinuskerk is heel sfeervol en bijzonder.

Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

8. Landgoed Halsaf in Babberich. Vanuit dit punt kan er eveneens gestart worden met de tocht (tweede startpunt). Er worden gratis routebeschrijvingen uitgedeeld.

Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

9. Huis Sevenaer, Wittenburgstraat 11, Zevenaar. Huize Sevenaer is een kasteel aan de oostzijde van Zevenaar. In november 2011 werd opnieuw begonnen met een renovatie, die mogelijk werd gemaakt door een subsidie van een miljoen euro van de provincie Gelderland. Hiermee kan het Polderhuis worden gerestaureerd en worden een theeschenkerij en brasserie op het terrein gebouwd.

Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar
Login