Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht
Zevenaar
Wandel- en fietstocht
Wat is het ?
Midwinterhoorntocht Zevenaar     Een wandel- en fietstocht langs diverse bijzondere locaties in Zevenaar en omstreken. Er is keuze uit een lange route (circa 14 km) en een korte route (circa 6 km). Indien gewenst kan de tocht ook met de auto gereden worden. Onderweg staan er midwinterhoornblazers, en zijn er diverse activiteiten georganiseerd. De fietstocht slingert zich door een gebied met uitgestrekte akkers en weiden en hier en daar kleine boscomplexen. Her en der verspreid in het landschap liggen de karakteristieke boerderijen. Al met al een oase van rust, die zeker ook in de winter zijn bekoringen heeft. De midwinterhoornblazers staan over de hele route op verschillende plaatsen opgesteld. Afwisselend in het prachtige Liemerse landschap en op markante punten beoefenen de blazers hun hobby (in de nabijheid van een vuurkorf, die voor de nodige warmte zorgt). Door te luisteren naar het geluid kan de route al worden gevolgd, uiteraard zijn routebeschrijvingen beschikbaar. Al fietsend wordt men verrast door allerlei activiteiten. Op meerdere locatie's wordt gratis glühwein verstrekt.

Datum, tijd, startplaatsen en kosten
De midwinterhoornwandel- en fietstocht zal in 2019 worden gehouden op zondag, 29 december 2019 . Nadere informatie volgt zo spoedig mogelijk.

De tocht is in 2018 gehouden op zondag, 30 december 2018 . Er kon gestart worden vanaf 10.00 uur tot 15.00 uur. Starten was mogelijk op twee verschillende locatie's: bij Filmhuis Zevenaar, Wittenburgstraat 14, Zevenaar, en bij de Wellinghoeve, Rijnstrangenweg 15, 6923 SL Groessen. Einde van de fietstocht was om 16.00 uur. Deelname aan de midwinterhoorntocht is voor alle deelnemers geheel gratis.

N.B. Deelname aan de tocht is geheel op eigen risico.
Aan deze toeristische wandel- en fietstocht is geen enkel wedstrijdelement verbonden.
Leef alle verkeersregels ten allen tijden goed na.
Happen en Stappen-arrangement
Nieuw in 2018 is de mogelijkheid om deel te nemen aan ons Happen en Stappen-arrangement. Dit arrangement bestaat uit een paardentramroute, met enkele smakelijke culinaire stops, en is voor iedereen toegankelijk. Voor meer informatie zie: Happen en Stappen
Route 2018
Met behulp van de volgende link kan er een overzicht van de route van de tocht in 2018 geopend worden:

Midwinterhoorntocht Zevenaar

Er is in 2018 keuze uit een lange route (groen weergegeven op de kaart, circa 14 km) en een korte route (blauw weergegeven op de kaart, circa 6 km). De route kan zowel gewandeld, gefietst als met de auto gereden worden. Er kan gestart worden bij Filmhuis Zevenaar, Wittenburgstraat 14, Zevenaar, en bij de Wellinghoeve, Rijnstrangenweg 15, 6923 SL Groessen. Bij de vertrekpunten worden gratis routebeschrijvingen uitgedeeld. De route wordt zowel linksom als rechtsom afgelegd, zodat de bezoekers verspreid worden over de locatie's. Op de routebeschrijving worden enkele tegoedbonnen afgedrukt, waarmee tijdens de Midwinterhoorntocht bij onze trouwe partners een leuke aanbieding verkrijgbaar is.
Interactieve kaart 2018
In de interactieve kaart hieronder, kan de route van de tocht van 2018 worden bekeken. Ook hier is zowel de lange route (groen weergegeven op de kaart, circa 14 km) en de korte route (blauw weergegeven op de kaart, circa 6 km) aangegeven. De kaart kan worden versleept en worden in- en uitgezoomd. Er kan ook worden geklikt op een locatie, dan worden een foto en de uitleg over die locatie getoond. Met behulp van deze interactieve kaart, kunnen de deelnemers ook onderweg tijdens de tocht op hun smartphone of tablet de route checken, of bijzonderheden opvragen. Met het symbool van het vierkantje rechtsboven kan de kaart ook in een groter venster geopend worden.

Locatie's 2018
De locatie's van de route voor 2018 zijn als volgt: Op de meeste locatie's zijn leuke activiteiten georganiseerd. Op bijna alle locatie's wordt u verwelkomd door het geluid van de midwinterhoorn. N.B. De volgorde van de locatie's in het onderstaande overzicht is de volgorde van de lange route, de korte route heeft een andere volgorde.

1. Filmhuis Zevenaar, Wittenburgstraat 14, Zevenaar. Vanuit dit punt kan er gestart worden met de tocht (eerste startpunt). Er worden gratis routebeschrijvingen uitgedeeld. In het Filmhuis wordt een film vertoond, met oude beelden van Zevenaar.

Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

2. Eet-Lokaal | Café, Restaurant & Zalen. Oprechte aandacht voor mens, dier, natuur en cultuur vinden we belangrijk. Dat zie je, voel je en dat proef je bij Eet-Lokaal. In ons historische pand - voormalig polderhuis op Landgoed Huis Sevenaer - komen heden en verleden smaakvol bij elkaar. Een verborgen schat in het hart van Zevenaar. Kom ook sfeer proeven ! Eet-Lokaal is meer dan alleen een restaurant op Landgoed Huis Sevenaer. Je eet, drinkt en ziet hier lokale en biologische producten.
Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

3. Stadsbrouwerij Wittenburg, Markt 7, Zevenaar. Stadsbrouwerij Wittenburg is ontstaan vanuit een hobby die enkele jaren door een vriendengroep werd uitgeoefend. Nu brengt de stadsbrouwerij onder de merknaam "De Jonkheer" een groot assortiment zelf gebrouwen bieren op de markt. Het bier wordt gebrouwen op de eigen locatie aan de Markt 7 in het centrum van Zevenaar. In het Proeflokaal kunt u deze heerlijke bieren proeven tijdens de lunch, borrel of diner. Buiten bij de brouwerij wordt een demonstratie gegeven over het zelf bouwen van een midwinterhoorn.

Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

4. Ontmoetingskerk van de Protestantse Gemeente aan de Markt in Zevenaar. Hier zal de rode loper voor ons worden uitgelegd. Er worden diverse activiteiten georganiseerd: Rondleidingen, uitleg over de diverse activiteiten van de kerk en het bespelen van het kerkorgel. Er zijn twee organisten, die tussen 11.00 en ongeveer 13.00 uur en 14.00 - 16.00 uur zullen spelen.

Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

5. Grutterij Molen de Hoop, Babberichseweg 65, Oud Zevenaar. Rondom Molen de Hoop in Oud-Zevenaar ruikt het naar oliebollen, die bij aankomst van de deelnemers door molenaar Frits Botter en zijn medewerkers uitgedeeld worden. De Grutterij bij de molen is open. Een bezienswaardigheid is deze nog werkende korenmolen uit 1850.
Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

6. Martinuskerk Oud Zevenaar, Kerkweg 2, Oud Zevenaar. De kerk is tijdens de tocht geopend. In de St. Martinuskerk in Oud Zevenaar staan de meest ervaren midwinterhoornblazers. Zij weten hoe met de goede akoestiek in de kerk moet worden omgegaan. Het midwinterhoornblazen in de Martinuskerk is heel sfeervol en bijzonder.

Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

7. Restaurant Zaal Thoen & Thans vind u naast de alom bekende St. Martinuskerk in Oud-Zevenaar, gelegen in het prachtige gebied de Liemers. Naast ons restaurant hebben wij ook een zaal voor feesten, vergaderingen en koffietafels. De zaal heeft een prachtig uitzicht op de kerk en het kerkplein. Ons terras grenst aan de zaal en op een zonnige dag gooien wij de deuren naar het terras open zodat de gasten een uitloop naar buiten hebben.
Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

8. Sterrewacht Corona Borealis, Breulylaan 3, 6905 DZ Zevenaar. Aan de oevers van de Breuly, het donkerste deel van Zevenaar, hebben we zes jaar geleden met medewerking van de Gemeente Zevenaar onze sterrenwacht daar mogen neerzetten. 's Avonds, als het donker en helder is, onthuld zich boven het natuurgebied De Gelderse Poort een ander deel van de natuur: de sterrenhemel, waarvan de grens eindeloos is. We stellen onze sterrenwacht op Tweede Kerstdag graag open. Er is bij ons gelegenheid om de telescoop te bekijken en een korte presentatie te volgen over het zonnestelsel. Op de veranda kunt u kijken naar een demonstratie Midwinterhoorn maken. Er is een gelegenheid om naar Mars of naar Venus te gaan (het toilet te bezoeken). Kinderen mogen een bouwplaat meenemen voor het bouwen van een zonnewijzer. Er is koffie en thee en frisdrank aanwezig.

Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

9. Buitengoed de Panoven, Panovenweg 18, Zevenaar. Buitengoed de Panoven is een voormalige dakpan- en steenfabriek uit 1850 en is nu omgetoverd tot een goed bewaard industrieel erfgoed. De voormalige fabriek kent een unieke zigzagoven, de laatste zigzagoven van heel West Europa die nog in tact is gebleven. Tot 1924 werden op de Panoven vier producten gebakken: dakpannen, tegels, drainagebuizen en bakstenen. Na 1924 is het hoofdproduct een ambachtelijke baksteen geworden voor de particuliere huizenmarkt.

Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

10. De Wellinghoeve is het tweede startpunt van onze tocht, en is gelegen in het mooie, rustige Rijnstrangengebied waar men tijdens een prachtige wandeling of fietstocht even lekker tot rust kan komen. Naast een overheerlijke kop cappuccino, koffie, glas thee of een verfrissend drankje serveren wij heerlijke huisgemaakte appeltaart, diverse tosti's en belegde broodjes. Ook tappen wij een lekker koud glaasje bier en schenken wij een fris wijntje. Tijdens de midwinterhoorntocht staat bij de Wellinghoeve een bouwploeg opgesteld.
Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

11. Fruitteler de Stokhorst in Groessen. In het dorpje Groessen telen we al meer dan honderd jaar fruit. Vroeger voornamelijk appels zoals de Notarisappel en de Sterappel, tegenwoordig ook naast het gangbare sortiment zoals Elstar en Jonagold, nieuwe soorten als de Wellant en de Sissired. Verder nog peren, pruimen, kersen, rode bessen en aardbeien. We hebben ons al lang geleden gericht op de verkoop direct aan particulieren. We telen daarom geen enorme hoeveelheden bulkproducten, maar alles waar u om vraagt zoals lekkere zure James Grieve, zoete appels voor de hete bliksem, heerlijke kersen, Eldense Blauwe (pruimen) voor de weck en lekker vers en rijp geplukte aardbeien.
Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

12. De Sint-Andreaskerk is een rooms-katholieke kerk in Groessen. De kerk is gewijd aan de heilige Sint-Andreas. Het gebouw is een rijksmonument en wordt vanwege zijn omvang ook wel de "Kathedraal van de Liemers" genoemd. De kerk staat midden in het dorp Groessen aan de Dorpsstraat. De kerk is diverse malen verbouwd waardoor het verschillende stijlkenmerken heeft. Het gebouw is een zogenaamde laatgotische kruisbasiliek met pseudobasilicaal schip en romaanse toren. In het schip zijn inwendig zuilen en kruisribgewelven aanwezig.
Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar

13. Molen de Buitenmolen, Molenstraat 65, Zevenaar. Ook bij de Buitenmolen worden diverse activiteiten georganiseerd, is eten en drinken verkrijgbaar, en wordt er muziek gemaakt. De Buitenmolen in Zevenaar is een torenmolen, die waarschijnlijk rond 1540 gebouwd moet zijn. De molen zal ook in bedrijf zijn. Deze molen wordt wekelijks door een vrijwillige molenaar in bedrijf gesteld.

Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorntocht Zevenaar
Foto's tijdens de tocht
Tijdens de tocht kunnen er foto's gemaakt worden. Deze foto's zijn alleen maar bedoeld en worden alleen maar gebruikt ter promotie van de Midwinterhoorntocht Zevenaar. De foto's kunnen wel online geplaatst worden op onze website of op Social Media. Daarbij zullen er door ons echter géén persoonsgegevens openbaar worden gemaakt. Zo lang er geen sprake is van een persoonsgegeven, is ook de AVG niet van toepassing, en is er géén toestemming nodig.

Mocht U toch bezwaar hebben als er een foto van U wordt gemaakt, spreekt U dan SVP de fotograaf er rechtstreeks op aan, en verzoek hem of haar om de betreffende foto direct te laten verwijderen.

Voor meer informatie zie: Mag je nog foto's maken en publiceren na de AVG
Login NIEUW!