Midwinterhoorntocht Zevenaar Midwinterhoorn
Zevenaar
Nieuws

30-10-2023 - Liemers Midwinterhoorn Festijn 2023
In 2023 organiseren wij géén midwinterhoorntocht, maar wel een Liemers Midwinterhoorn Festijn !

Al zeven keer eerder hebben wij in Zevenaar en omstreken met veel plezier een Midwinterhoorntocht georganiseerd, langs diverse aansprekende locaties. In verband met strengere eisen en wetgeving, is het voor ons echter helaas niet meer haalbaar, om op een vergelijkbare manier nog weer een tocht te organiseren.

Het is gebleken dat deze tocht toch zeer populair is, en daarom willen wij het publiek de mogelijkheid bieden om toch weer te kunnen genieten van de sonore droefgeestige klanken van de midwinterhoorn. Wij organiseren daarom op zaterdag 30 december 2023, het Liemers Midwinterhoorn Festijn. Lees verder . . .
12-12-2022 - Tocht van 2022
In 2022 wordt er helaas géén midwinterhoorntocht georganiseerd.

Al zeven keer eerder hebben wij in Zevenaar en omstreken met veel plezier een Midwinterhoorntocht georganiseerd, langs diverse aansprekende locaties. In verband met strengere eisen en wetgeving, is het voor ons echter helaas niet meer haalbaar, om op een vergelijkbare manier nog weer een tocht te organiseren.

In plaats daarvan zullen onze blazers echter wel op diverse locatie's en bij verschillende gelegenheden regelmatig midwinterhoorn komen blazen. U kunt ons dit seizoen dus op diverse plaatsen tegenkomen !

Let op: De vermelde informatie op onze website over de Midwinterhoorntocht gaat nog over de tocht van 2019.


25-11-2021 - Tocht van 2021
De Midwinterhoorntocht van 2021 gaat helaas NIET door vanwege corona.

De vermelde informatie op onze website over de Midwinterhoorntocht gaat nog over de tocht van 2019.


20-12-2020 - Kerstwens
Vanwege corona, in 2020 helaas géén Midwinterhoorntocht Zevenaar ... Maar in Zevenaar en omstreken is gelukkig in deze periode toch regelmatig het droefgeestige geluid van de aloude midwinterhoorn te horen. Wij hopen U volgend jaar graag weer gezond en wel te mogen begroeten bij onze tocht ! Wij wensen U prettige feestdagen en een gezond 2021 toe ! Met vriendelijke groeten, de organisatie van de Midwinterhoorntocht Zevenaar.

Midwinterhoorntocht Zevenaar



20-10-2020 - Midwinterhoorntocht van 2020 gaat NIET door vanwege corona
Vanwege de uitbraak van corona in Nederland zijn wij helaas genoodzaakt, om de Midwinterhoorntocht van 2020 NIET door te laten gaan.

Dit jaar is een bijzonder jaar met corona. Allerlei geplande evenementen, zowel regionaal als landelijk, kunnen daardoor helaas niet doorgaan. De afgekondigde maatregelen tegen corona worden weer steeds strenger, en het aantal besmettingen neemt nog steeds sterk toe. Ook als organisatie van de midwinterhoorntocht willen wij dan ook geen onnodige risico's nemen, niet voor de deelnemers en niet voor ons zelf als organisatie. In verband met het kunnen garanderen van de gezondheid van deelnemers en organisatie is het daarom helaas niet verantwoord om de tocht in 2020 door te laten gaan.

Wij hopen in 2021 graag weer van de partij te zijn, en weer een mooie tocht voor U te mogen organiseren !


Zevenaar Post woensdag 20 december 2017 - Eerste Lustrum Midwinterhoorntocht
d' Olden Roop zal overal klinken - door Ab Hendriks

Op Tweede Kerstdag, dinsdag 26 december, vindt voor de vijfde maal de populaire Midwinterhoornfiets- en wandeltocht plaats. Het lustrum wordt ondersteund door 25 hoornblazers, die verspreid langs de route en in traditionele kleding, op de midwinterhoorn blazen. Tussen 11.00 en 13.00 uur kan gestart worden. Door enthousiaste sponsors is de deelname gratis.

ZEVENAAR - De routes van zes of twaalf kilometer lang kunnen bij het Filmhuis in de Wittenburgstraat 14, of op het Landgoed Halsaf, Beekseweg 2 in Babberich worden gestart. De route kan te voet, per fiets of in de auto linksom of rechtsom worden afgelegd. Bij de vertrekpunten worden gratis routes uitgegeven.

Midwinterhoorntocht Zevenaar
De heren organisatoren staan klaar voor de vijfde Midwinterhoornfiets- en wandeltocht
op Tweede Kerstdag. Dit jaar is ook de Sterrenwacht Corona Borealis open. Hier zal en ook
op andere stopplaatsen, het sonore geluid van de midwinterhoorn klinken. (foto: Ab Hendriks)

"We hebben ruim 30 vrijwilligers bereid gevonden om hier en daar klaar te staan om onder meer vragen te beantwoorden, parkeerplaatsen aan te wijzen en algemene informatie te geven", vertelt Edwin Wendrich. "We zijn blij met de vrijwilligers, omdat de tocht in de afgelopen vier jaar behoorlijk gegroeid is en we daardoor meer ondersteuning nodig hebben". Sterrenwacht Corona Borealis aan de Breulylaan doet dit jaar voor het eerst mee aan de Midwinterhoorntocht. De amateur-sterrekundigen leggen het een en ander uit over de telescopen en kinderen kunnen wat knutselen.

De Midwinterhoornfiets- en wandeltocht blijft populair

De deelnemers zijn ook welkom in de Ontmoetingskerk uit het jaar 1660 aan de Markt. Het interieur met de oude kerkbanken, het orgel en de twee kleurrijke glas-in-lood-ramen is monumentaal. Ruud Berkel: "Ook op Buitengoed De Panoven is iedereen welkom voor informatie over deze voormalige steenoven uit 1850. De vrijwilligers van de Buitenmolen doen ook mee, hier staan de midwinterhoornblazers op de molenbelt. Zij vertellen iedereen graag wat over de hoorn". Edwin Jacobs: "De sfeer in en om de St. Martinuskerk is heel bijzonder. De kerk staat in een prachtige omgeving. De hoornblazers blazen zowel in de kerk als buiten de kerk. Wellicht hoort men van verre de bekende d' Olde Roop, die evenals de andere melodieën volgens een oude traditie alleen tussen de 1e Advent tot en met Driekoningen op de midwinterhoorn mogen worden geblazen". Landgoed Halsaf in Babberich is ook in de route opgenomen. Hier wordt over de geschiedenis van het landgoed verteld. Het kasteel Halsaf is open. Op het Landgoed Huis Sevenaer worden rondleidingen gehouden, waarin U meer te weten komt over het huis en de bijgebouwen. Bij de Buitenmolen en bij Proeflokaal Wittenburg wordt uitleg gegeven over hoe een midwinterhoorn gemaakt wordt en waar bouwcursussen worden gegeven. In het proeflokaal is voor 1 euro een proefbiertje beschikbaar.


Interview op Favoriet FM
Op zondag 26 november 2017 zijn de midwinterhoornblazers verschenen in het programma "Loat Hans Moar Schuuven" op Favoriet FM. Ruud Berkel, Rieny Putmans en Edwin Wendrich werden geïnterviewd door presentator Hans Jansen. Onderwerpen van gesprek waren onder andere de Midwinterhoorn in het algemeen, de cursus Midwinterhoorn bouwen en blazen, de Midwinterhoorntocht en natuurlijk het Midwinterhoornbier. Hieronder is het gehele interview nog een keer af te luisteren.




Zevenaar Post woensdag 21 december 2016 - Midwinterhoorntocht met biertje
Op 26 december klinkt de hoorn - door Ab Hendriks

De populaire Midwinterhoornfiets- en wandeltocht gaat op tweede kerstdag 26 december tussen 11.00 uur en 15.00 uur van start. Twee vertrekpunten zijn mogelijk: bij het Filmhuis aan de Wittenburgstraat in Zevenaar en op het Landgoed Halsaf aan de Beekseweg in Babberich. Ruim 60 vrijwilligers werken aan dit evenement mee, waaronder ook een aantal Zevenaarse midwinterhoornblazers van de Blazersgroep Bergh.

Midwinterhoorntocht Zevenaar
Edwin Wendrich (midden) tapt een midwinterhoornbiertje.
Hij wordt geflankeerd door de blazers Ruud Berkel (links) en Edwin Jacobs.
Het is een karaktervol biertje dat blijvend op de markt komt. (foto: Ab Hendriks)

ZEVENAAR - In de route zijn negen stops opgenomen. De lengte bedraagt zes of twaalf kilometer. Nieuw is de Ontmoetingskerk van de protestantse gemeente aan de Markt in Zevenaar. "Het is de moeite waard om hier even naar binnen te gaan. Het is een monumentaal kerkje uit 1660. Aan het interieur is door de eeuwen heen weinig veranderd. Daar wordt tijdens de stop het een en ander over verteld. Het orgel wordt bespeeld en men kan naar een zangkoor luisteren", weet Edwin Jacobs. "Bij Havezate Camphuysen wordt om 13.00 uur en 15.00 uur buiten een korte lezing over het monument gehouden." Onderweg worden veelal gratis versnaperingen aangeboden, zoals glühwein. Ruud Berkel: "Op de routebeschrijving, die bij de start wordt uitgedeeld, staat zelfs een tegoedbon voor een gratis proefglaasje bier naar keuze per deelnemer boven de achttien jaar bij Stadsbrouwerij Wittenburg. Bij deze brouwerij wordt tevens uitgelegd hoe je zelf een midwinterhoorn kunt maken."

De organisatie geeft, evenals vorig jaar, mensen die slecht ter been zijn de gelegenheid om met een huifkar of paardentram van Zorgboerderij en Stalhouderij Belfjor de route af te leggen. Ook die extra service is gratis. Een zitplaats reserveren kan via telefoon 06 - 559 17 331, maar vol is vol! De winterhoornblazers brengen vanaf nu een speciaal bier op de markt: het midwinterhoornbier. Edwin Wendrich: "Het heerlijke bier is camelblond van kleur, karaktervol en kruidig van geur en heeft een stevige body. En het alcoholpercentage is 7.8 procent. Het bier wordt in Stadsbrouwerij Wittenburg gebrouwen."


Eerste kruikje Midwinterhoornbier geopend
Op vrijdag 16 december 2016 is het eerste kruikje Midwinterhoornbier officieel feestelijk geopend. Onder de droefgeestige tonen van de midwinterhoorn is het bier ceremonieel door ons geproefd en goedgekeurd.

Midwinterhoorntocht Zevenaar
Eerste kruikje Midwinterhoornbier geopend en geproefd




Eerste kruikje Midwinterhoornbier gebotteld
Op woensdag 7 december is in Zevenaar ons eigen Midwinterhoornbier gelanceerd ! Daarbij is het eerst kruikje gebotteld bij Stadsbrouwerij Wittenburg. Het Midwinterhoornbier is een bier, dat goed past bij de sfeer van de midwinterhoorntocht. Het bier is caramelblond van kleur, karaktervol en kruidig van geur, en heeft een stevige body. Het heeft een alcoholpercentage van 7,8 %. Echt een bier om 's winters van te genieten, samen met goede vrienden. Het bier zal worden gebotteld in een bijzonder kruikje, met een inhoud van een halve liter, of als flesje van 0,33 liter.

Midwinterhoorntocht Zevenaar
Eerste kruikje Midwinterhoornbier gebotteld

Beide verpakkingen zijn duidelijk herkenbaar als midwinterhoornbier. Leuk om te krijgen, leuk om weg te geven, leuk om te bewaren. Het bier wordt speciaal voor ons gebrouwen bij Stadsbrouwerij Wittenburg in Zevenaar. Proef het speciale Midwinterhoornbier en bezoek onze website !


Zevenaar Post 23 november 2016 - Midwinterhoorntocht op Tweede Kerstdag
Op maandag 26 december 2016 (Tweede Kerstdag) wordt in Zevenaar voor het vierde achtereenvolgende jaar een midwinterhoorntocht georganiseerd. De tocht kan zowel worden gewandeld als gefietst; de tocht kan ook met de auto gereden worden.

Zevenaar - De midwinterhoorntocht kent twee verschillende routes. Een korte en een lange variant. De korte route is ongeveer zes kilometer lang. De lange route is circa twaalf kilometer lang. De Zevenaarse midwinterhoorntocht voert langs diverse bijzondere en mooie locatie's in en rond Zevenaar. Onder staan diverse midwinterhoornblazers opgesteld rond een brandende vuurkorf.

Midwinterhoorntocht Zevenaar
Op Tweede Kerstdag wordt de vierde editie van de Midwinterhoorntocht gehouden

Er worden ook leuke activiteiten georganiseerd. Op sommige locaties worden daarnaast ook lekkernijen uitgedeeld, zoals onder andere glühwein en oliebollen. Bij de Stadbrouwerij Wittenburg kan op vertoon van de tegoedbon die op de routebeschrijving is afgedrukt een gratis biertje naar keuze worden geproefd. De start van de midwinterhoorntocht is op maandag 26 december vanaf 11.00 uur tot 13.00 uur. Starten is mogelijk bij het Filmhuis Zevenaar, Wittenburgstraat 14 in Zevenaar. Het einde van de midwinterhoorntocht is om circa 15.00 uur. Deelname aan de tocht is gratis.


Zevenaar Post 16 december 2015 - Midwinterhoornfietstocht is populair
Tussen de 1e advent en 6e januari (Driekoningen) is in de Liemers en Achterhoek het klagende maar toch bijzondere geluid van de midwinterhoorn te horen.

Door Ab Hendriks

Zevenaar - Dit betekend dat op 27 december de 3e individuele Midwinterhoornwandel- en fietstocht gehouden wordt. De start is tussen 10.30 uur tot 14.00 uur bij het Filmhuis in de Wittenburgstraat. Dit jaar zijn tochten van 7 en 12 km uitgezet. De routes kunnen zowel linksom als rechtsom gereden of gewandeld worden. Dit wordt gedaan om grote drukte op de 9 stops in de route te voorkomen.

"Bij iedere stop is een activiteit, waaronder het blazen op de midwinterhoorn. Dit jaar wordt ook in de St. Martinuskerk geblazen en dat is echt heel bijzonder en sfeervol", weet Edwin Jacobs, een van de initiatiefnemers. "En bij de Buitenmolen klinkt ook het geluid van de trekzak en de didgeridoo, dat is een blaasinstrument waarop de Aboriginals in Noord-Australie reeds duizenden jaren spelen. Bij Molen de Hoop zorgt molenaar Frits Botter voor oliebollen en is de Grutterij open."

Twee nieuwe stops
De initiatiefnemers zijn blij met de twee extra stops. Een daarvan is het monumentale huis Camphuijsen in Oud-Zevenaar. Hier laten de blazers zien hoe een midwinterhoorn wordt gemaakt.

De meeste mannen kunnen de olde roep blazen

Ook Stadsbrouwerij Wittenburg is een nieuwe stop in de route, hier kan een biertje gepakt worden. De deelname aan de Midwinterhoornfiets- en wandeltocht is gratis. Alleen bij Huis Valdijk wordt voor soep en koffie en kleine vergoeding gevraagd om de organisatiekosten te dekken.

Midwinterhoorntocht Zevenaar
Huis Camphuijsen in Oud Zevenaar en Bierbrouwerij Wittenburg zijn dit jaar ook in de Midwinterhoornfiets- en wandelroute opgenomen. De route bestaat dit jaar uit negen stops en bijna overal klinkt de midwinterhoorn. Foto: Ab Hendriks

Het midwinterhoornblazen wordt in de Liemers steeds populairder, waardoor de groep die blaast steeds groter wordt. "Rieny Putmans geeft cursussen in hoe een boomstam omgevormd wordt tot een ruwe hoorn en hoe die verder afgewerkt wordt", legt Edwin uit. "In en om Zevenaar zijn nu 20 blazers actief. De meesten kunnen de Olde Roep blazen. Dat is een riedel die op een bepaalde volgorde wordt geblazen en bestaat uit 5 of 7 natuurtonen. Hoe dat klinkt kan iedereen horen die op zondag 27 december de Midwinterhoornfietstocht rijdt!"

Het midwinterhoornblazen is een eeuwenoude traditie die was bedoeld om de boze machten angst aan te jagen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het blazen in Twente nieuw leven ingeblazen. Er zijn meerdere hoorns. Hier in de Liemers wordt op droge hoorns geblazen. Dat zijn twee hoornhelften die na te zijn bewerkt aan elkaar worden gezet. "Wij verwachten tijdens de fietstocht veel belangstelling. Voor aanvang krijgt men de route aangereikt."

Route
De route begint bij het filmhuis. Dan naar de Stadsbrouwerij Wittenburg om via de Buitenmolen naar Buitengoed Panoven te fietsen. In de Martinuskerk wacht een hoornblazer u op. Dan kunt u bij Huis Valdijk in Babberich de tuinen bekijken om daarna door te rijden naar landgoed Huis Camphuijsen Oud-Zevenaar (Babberichseweg). Dan Molen de Hoop en via het Landgoed Huis Sevenaer rijdt u naar het beginpunt. U krijgt bij aanvang de route uitgereikt. De route kan andersom zijn.




André 25 jaar lid
André 25 jaar lid midwinterhoorngroep Bergh
Op 26 november 2015 werd lid André van den Bosch geëerd met een zelfgebakken midwinterhoorn, vanwege zijn 25-jarig lidmaatschap van de midwinterhoorngroep Bergh.



Zevenaar Post 4 november 2015 - Lezing VU over midwinterhoornblazen
Tussen de eerste advent en 6 januari is in de Achterhoek en Liemers het klagende geluid van de Midwinterhoorn te horen. Volksuniversiteit Zevenaar schenkt bijzondere aandacht aan dit Immaterieel Cultureel Erfgoed, via een lezing door Jan Jansen van de Midwinterhoorngroep Bergh. Hij zal op woensdag 11 november 2015 vanaf 19.30 uur op boeiende wijze vertellen over dit instrument, zijn geschiedenis, hoe het gebouwd wordt en natuurlijk het bijzondere geluid.

Lezing VU over midwinterhoornblazen

ZEVENAAR - De lezing gaat alleen door bij voldoende aanmeldingen. Via de website van de Volksuniversiteit ( www.vuzevenaar.nl ) kan iedereen zich aanmelden. Voor meer informatie kunt U bellen of een e-mail sturen (0316 - 333 443 of info@vuzevenaar.nl ). Sinds 2013 staat het midwinterhoorn blazen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Ergoed. Het midwinterhoornblazen is een oud Germaans gebruik, dat door het Christendom is overgenomen. Met het "klagende" geluid hoopte men niet alleen de onzichtbare boze geesten, maar ook ziekten als de pest, koorts en tyfus te verjagen. Het Christendom heeft het gebruik overgenomen en wordt het bezien als een vreugde roep (d' Olde Roop) als een aankondiging van de geboorte van het kerstkind. Later werd dit instrument ook gebruikt als alarmsignaal. Toen werd het stil. Vanaf 1953 vindt er een opleving plaats en tot de dag vandaag breidt deze eeuwenoude traditie zich langzaam verder uit. Het mooist klinken de melancholieke geluiden bij vrieskou. In een bos of heuvelachtige omgeving, bij voorkeur als de schemering invalt.

De traditie schrijft voor, dat er publiekelijk in de open lucht geblazen mag worden bij aanvang van de eerste advent tot aan 6 januari, de dag van Driekoningen. Tijdens deze lezing verteld Jan Jansen op boeiende wijze over dit bijzondere instrument en het geluid. Hoe het beste hout te vinden, hoe dat te bewerken en hoe een mooie hoorn te bouwen en hoe leren te blazen. Sinds enkele jaren staat het gebruik van het midwinterhoornblazen weer volop in de belangstelling. Lange, zware tonen galmen door de winterse kou van Twenthe en de Achterhoek. Alhoewel de geleerden het nog niet eens zijn over de oorsprong van dit 'olde gebroek', mag het instrument zich verheugen in een toenemend enthousiasme bij ouderen en jongeren. In winterse, donkere tijden, als het zelfs overdag vaak niet echt licht meer wordt, gaat iedere mens weer verlangen naar de warmte en het licht van de zon. Veel winterse gebruiken en gebeurtenissen vinden in dit menselijke verlangen hun oorsprong.

Heidens gebruik

Het midwinterhoornblazen is van oudsher een heidens gebruik. Rond de jaarwisseling (de Wende) werd er op geblazen om de boze geesten te verjagen. Later toen het Christendom vaste voet kreeg, kreeg het ook de betekenis van het gedenken van de geboorte van Jezus Christus. Dat verklaart de koppeling met de adventstijd van eind november tot Driekoningen op 6 januari. De hoorn werd ook gebruikt voor andere doeleinden, zoals smokkelaars als de veldwachters op patrouille waren.


Zevenaar Post 10 december 2014 - Midwinterhoornfietstocht is populair
Sinds anderhalve week is de adventstijd begonnen. En dat betekent dat de midwinterhoornblazers tot Driekoningen op 6 januari weer buiten mogen blazen.

Door Ab Hendriks

ZEVENAAR - Op zondag 28 december 2014 gaat tussen 10.00 uur en 13.00 uur voor de tweede keer de 12 kilometer lange midwinterhoornfietstocht van start. Deze gaat langs bijzondere locaties binnen de gemeente Zevenaar. De organisatie is in handen van Edwin Jacobs en Ruud Berkel, twee enthousiaste midwinterhoornblazers. Samen met Riny Putmans promoten zij het blazen in de Liemers. Dit initiatief heeft in de afgelopen jaren geleid tot 18 medeblazers die allen midwinterhoorncursus hebben gevolgd. Ruud Berkel: "Op deze cursus leer je hoe je van een boomstam een midwinterhoorn kunt maken. Het blazen is een oeroud gebruik en komt voort uit de angst van de primitieve mens voor de duisternis én door zijn demonengeloof. Met de komst van het christendom is het gebruik blijven voortbestaanen wordt het gezien als een vreugderoep." Ook de mysterieuze, sonore en veelal droefgeestige klanken die de hoorn voortbrengt, maakt mensen enthousiast. "Iedere deelnemer aan onze fiets- of wandeltocht op 28 december 2014 zal op die dag het geluid in de verte horen. Ongetwijfeld hoort men de bekende hoornmelodie De Olde Roop", weet Edwin.

Midwinterhoorntocht Zevenaar

De Zevenaarse hoornblazers hebben inmiddels een goede reputatie opgebouwd. Ze blazen op uitnodiging in de adventsperiode onder andere bij kasteel Keppel in Laag Keppel, in Zeddam en bij het traject van de Montferland Run. "Dat vinden we een hele eer en zo kunnen we het blazen nog meer promoten."

Fiets- wandeltocht
De start is bij het Filmhuis in Zevenaar of bij Huis Valdijk aan de Dorpsstraat 35 in Babberich. In het Filmhuis wordt een film vertoond met oude beelden van Zevenaar. Op alle volgende bestemmingen wordt men verwelkomd door midwinterhoornblazers. Bij de Buitenmolen staan een stroopwafelbakker en een groep trekharmonicaspelers. Bij het Buitengoed De Panoven is een markt met eco-streekgroenten. In de St. Martinusker in Oud Zevenaar staan de meest ervaren midwinterhoornblazers. Zij weten hoe met de goede akoestiek in de kerk moet worden omgegaan. Bij Huis Valdijk in Babberich is de Engelse tuin en de grootste Nederlandse bamboetuin open. Rondom de molen van Pijnappel in Oud-Zevenaar ruikt het naar oliebollen, die bij aankomst van de deelnemers uitgedeeld worden. De Grutterij bij de molen is open. Bij Huis Sevenaer wordt uitgelegd hoe je een midwinterhoorn zelf kunt maken. Ook worden korte lezingen over het momument gegeven. Indien mogelijk kan het Polderhuis van binnen worden bekeken.

De Midwinterhoornroute kan, mits er plaats voldoende is, in een huifkar van Zorgboerderij en Stalhouderij Belfjor uit Loil gereden worden. De huifkar is bestemd voor ouderen die minder goed in staat zijn de tocht zelf te ondernemen. Op meerdere locatie's wordt gratis glühwein verstrekt. Bij Huis Valdijk wordt een kleinigheid gevraagd om de kosten van de organisatie te dekken. De deelname aan de midwinterhoorntocht is gratis.


Liemers Lantaren 3 september 2014 - Cursus midwinterhoorn bouwen en blazen
ZEVENAAR - Er staat in de periode september tot en met december een cursus midwinterhoorn bouwen en blazen op de rol.

Dit volgt op de op zondag 29 december 2013 gehouden midwinterhoorn-fietstocht van 12 kilometer, georganiseerd door een klein groepje midwinterhoornblazers. En dat het idee voor deze bijzondere tocht in gemeente Zevenaar aansloeg valt te concluderen uit het aantal van circa 400 deelnemers. Dit oeroude Germaanse gebruik, het midwinterhoornblazen, dat is opgenomen op de lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed, kan in de Liemers nog wel wat aandacht gebruiken.

Volgens de overlevering speelde de midwinterhoorn een grote rol bij de Germaanse joelfeesten die werden gehouden rond de 21ste december, de midwinter-zonnewende. Bekend is ook dat begin 1800 het midwinterhoornblazen in Twente werd beoefend; het zou als communicatiemiddel hebben gediend om de boeren bijeen te roepen. Langzamerhand waaierde het uit over de Achterhoek en nu wil een groep blazers het in deze streek introduceren.

Het midwinterhoorn blazen is een traditie die thuishoort in de adventstijd en doorloopt tot Driekoningen. Op de eerste adventszondag mag voor het eerst het wat melancholieke geluid van de midwinterhoorn klinken. "Het is niet toevallig dat de midwinterhoorn alleen in deze periode wordt geblazen. De wat weemoedige klank past heel goed in de advent, een periode die zich vaak kenmerkt door reflectie en even een pas op de plaats. De natuur is stil en in ruste, het licht wat omfloerst. En die verstilde sfeer past uitstekend bij de klank van de midwinterhoorn", meent Rieny Putmans van de Zevenaarse groep.

De midwinterhoorn is een uniek instrument en bij het bouwen en blazen komt heel wat kijken, daarom wil men dit najaar, van september tot december een cursus midwinterhoorn blazen en - bouwen geven. Deze cursus bestaat uit vijf avonden waarin alles over het maken en blazen wordt verteld, zodat de cursist na elke bijeenkomst thuis aan zijn midwinterhoorn kan werken. Zowel de informatie als de begeleiding zijn uitgebreid, zodat met een beetje handigheid iedereen aan het eind van de cursus een hoorn heeft. Mannen, vrouwen, kinderen, iedereen kan het leren en meedoen. Kan een volleerd midwinterhoornblazer zijn hoorn in circa 50 uur bouwen, anderen zullen wat meer tijd nodig hebben. Is de hoorn eenmaal klaar en tovert de maker er de eerste klanken uit, dan voelt dat toch bijzonder.

Wie interesse heeft kan zich aanmelden voor 10 september; afhankelijk van het aantal deelnemers worden dan de verdere gegevens bekendgemaakt. Uitgangspunt is om de kosten zo laag mogelijk te houden, het richtbedrag ligt tussen de 50 en 60 euro per persoon.

Meer informatie is te verkrijgen bij Rieny Putmans via rienyputmans@outlook.com